Bennekomse kerkproeverij in de krant

In het Bennekoms Nieuwsblad van 12 september 2018 staat dit artikel:

Kerkproeverij in Bennekomse kerken

Zondagmorgen 16 september is er in alle Bennekomse kerken extra aandacht voor gasten. De kerken doen namelijk mee aan de landelijke actie ‘Kerkproeverij’. Het idee is dat kerkleden iemand meenemen naar de kerkdienst om het een keertje uit te proberen.

BENNEKOM – Een paar leden van die kerken geven graag antwoord op de vraag waarom men eigenlijk een kerkdienst zou willen bezoeken. Ze komen uit verschillende tradities, hebben verschillende leeftijden, doen verschillend werk, maar blijken toch eensgezind te zijn. Hans Wilmink (katholiek, 66 jaar): ‘Tijdens de viering voel ik vreugde en kom ik tot mezelf. Ik kom er in aanraking met de gemeenschap én met God.’ Pauline Roks (christelijk-gereformeerd, 23): ‘Het is bijzonder dat in de kerk mensen zitten die heel verschillend denken, maar toch één geloof hebben. En het is bijzonder dat je daar God kunt ontmoeten.’

Carin van Setten (hervormd, 47) ervaart dat laatste ook: ‘Dat heb je niet zelf in de hand, dat overkomt je. En als de predikant de Bijbel uitlegt, kun je het gevoel krijgen: dit gaat over míj!’ Volgens Jamila de Jong (vrij-evangelisch, 41) is het tweerichtingsverkeer: ‘Geloven doe je zelf, maar ik merk dat ik echt geraakt wordt door een lied of door iets wat in de Bijbel staat.’ John Smits (gereformeerd, 57) vindt het bezoeken van een kerkdienst een ‘prettige routine’: ‘Mensen ontmoeten, rust zoeken, stilstaan bij God. De structuur van een kerkdienst helpt daarbij. Ook bij onze kinderen werkt dat zo. In de zondagse bijeenkomsten wordt Gods liefde tastbaar.’

Voor allevijf is het geloof en de gemeenschap ook buiten de zondag belangrijk. Carin: ‘Geloof in God geeft je leven meerwaarde en houvast.’ Hans: ‘Elkaar doordeweeks ontmoeten is belangrijker geworden.’

Kun je zo’n kerkdienst iedereen aanraden? Of moet je er in opgevoed zijn om het te kunnen waarderen? John zou inderdaad gemakkelijker iemand uitnodigen die er in zijn jeugd wat van heeft meegekregen. ‘Maar je kunt van tevoren best aan iemand, die er geen ervaring mee heeft, uitleggen wat je kunt verwachten. En zeg na afloop wat je ervan vindt!’ Pauline valt hem bij: ‘Stel je vragen en ontdek dat ook kerkgangers hun vragen hebben. Maar geef het een kans!’

Zin om zondag te komen proeven? Kijk voor plaats en tijd op kerkproeverij.nl of op de websites van de Bennekomse kerken.

 

[foto] Jamila, John, Pauline, Hans en Carin kijken uit naar de komst van gasten tijdens de Kerkproeverij.